Не мисля, че изказванията на президента Путин за „Турски поток“ имат общо с предприемане на реципрочната мярка по гоненето на български дипломат.  Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от „Фокус”.

„Очаквано беше, въпреки че много се забави реакцията на руската страна. Още в края на октомври говорителят на външно министерство направи съвсем кратък коментар тогава, когато ние обявихме за персона нон грата техен дипломат, че най-вероятно тяхната реакция ще бъде реципрочна мярка така, както се случи скоро в Германия. Така че не мисля, че има връзка между двете събития“, добави още тя.

„Не е тайна, че не само Русия има геостратегически интерес към Балканите. Имат и страни от Близкия Изток, има и Китай, има и Турция. И в същото време като че ли все още не всички държави от Европейския съюз са готови да започнат преговори с Република Северна Македония и Република Албания”, заяви Захариева.

Тя  напомни, че решението за започване на преговори за членство в ЕС на двете страни се отлага вече три пъти. По думите й българската позиция относно европейската перспектива на Западните Балкани неслучайно винаги е била много ясна и непроменена.

„Ние считаме, че от интерес на България, а и от интерес на Европейския съюз, страните от Западните Балкани да вървят по пътя на демократичните реформи, промени, добросъседство, просперитет и икономическо развитие, така че всичко да бъде добре. Ние сме директни съседи на две от шестте, така че ще продължим подкрепата и да се опитваме с аргументи да убедим все още скептичните държави, че това е ситуация от интерес и на Западните Балкани, и на ЕС“, допълни Екатерина Захариева.