До 13-ти май е обявено извънредното положение, след това няма да има нужда да се продължава, но това не означава че всички мерки ще отпаднат, защото сме далеч в Европа, а и в света, не можем да кажем, че сме преборили коронавируса. Това съобщи в предаването "Офанзива с Любо Огнянов", Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи. 

"Знаете, че започна поетапно облекчаване на мерките, но това не означава, че те ще отпаднат напълно. Социалната дистанция ще трябва дълго време да се спазва, на повече от два метра, също така ограниченията за пътуване дори и в Европейския съюз, носенето на маски в затворени пространства.", каза вицепремиерът. 

"Всички хора в щаба, понесоха голяма тежест, те също така ще продължават да работят, информация ще има, те ще продължават да информират. Нека да има уважение към тези хора, които спасиха нашия живот.", призова Захариева.

"Обсъждаме поетапно разхлабване на мерките за преминаването в съседни държави. Летище София е от малкото летища, които функционират, да не в пълния капацитет, но работи".

"В първите дни от извънредното положение, беше много трудно, работихме с много граждани, които искаха да се приберат в страната. Аз въпреки всичко бих препоръчала да не се пътува, само в краен случай. Неприятно се изненадах как имаше толкова много хора, които тръгнаха да пътуват след обявяване на извънредното положение в България, на екскурзии в чужбина." обясни Екатерина Захариева.