Искаме нормални отношения с Русия, но усилията трябва да са двустранни. Около нас се случват сериозни неща - основно заради конфликта между Русия и Украйна.

Това заяви пред БНТ министърът на външните работи в оставка Екатерина Захариева. 

"Конституцията ни налага да сме министри в оставка до съставянето на новия кабинет", разкри Захариева.

"Това, което се случи в парламента в петък беше поредното доказателство, че управляващото мнозинство е толкова "ново", че когато те са били в политиката аз съм била "права под масата". Видя се, че новите партии не са отишли да работят", съобщи тя. 

"Оставката на правителството е символичен акт. Трябваше да се изчете оставката пред депутатите и това е. Не знам кой посъветва Мика Зайкова да се изрази по подобен начин и да попита къде е премиерът и кабинета", допълни външният министър в оставка. 

"Целта не беше да се спази Конституцията или правилника, а се използва поредния случай да се извика премиерът. Не виждам защо трябва да си го причинява, виждайки какво става в парламента. Така не бива да изглежда нашия парламент", смята Захариева. 

Очевидно е коя е новата коалиция с огромно мнозинство - тя е между "Има такъв народ", БСП, ДПС, ДБ, "Изправи се! Мутри вън!".  

Захариева апелира Ива Митева да стане истински председател на парламента. "Да запушиш устата на ГЕРБ, като опозиция, е куриоз", смята външният министър в оставка. 

"Нека Митева слуша по-малко политици, които са си сменяли мнението през годините", коментира тя. 

"Чакаме най-после втората политическа сила да разкрие дали ще състави кабинет. Ние като първа политическа сила сме длъжни пред нашите избиратели да опитаме да съставим правителство", завърши Екатерина Захариева.