Мария Габриел е позната личност за България. Евродепутат е от 2009 година и е член на две от най-важните комисии. Заместник председател е на Европейската народна партия. Познава всички в институцията и ще е лесно да започне да работи от първия ден. Това заяви в ефира на Нова телевизия външният ни министър и вицепремиер по правосъдната реформа Екатерина Захариева.
"До 2012 година е Мария Неделчева, омъжена е за Франсоа Габриел и затова фамилията й е такава", пък побърза да осведоми зрителите Ани Цолова, която днес е самотна и без ефирна половинка в студиото.

"За Мария Габриел няма какво лошо да се каже. Тя е много подготвен човек. Вносител е на голяма част от докладите. Тя е много интензивна и позната дори в българския политически живот. Има 6 разкрити офиса в България и всяка седмица си е тук", заяви Захариева.

"Човек винаги може да бъде питан на нещо, на което не може да отговори. Все пак мисля, че Мария ще се представи блестящо на изслушването. Тя от 8 години е член на ЕП. Нямаме основание да се съмняваме, че ще премине през това предизвикателство", добави Захариева.

"Мария ще има първо интервю във вторник. След този разговор ще бъде определен ресора й. После ще прати писмо до ЕП с ресора, който е определен за нея. Тогава тя ще се яви на изслушване. В ЕК няма маловажен ресор. Дигиталния пазар, който е спряган за бъдещ на Габриел, е много важен, това е бъдещето. Трябва да имаме малко по-голямо самочувствие като нация и може да изпълним всичко със съдържание", каза Захариева.

Тя проговори и за сегашния си пост. "Няма да се обяснявам постоянно и през цялото време. Ще покажа какво мога. Със сигурност, не бих приела пост, за който не съм подготвена", отсече Захариева.