Поздравявам всички колеги по случай Деня на българската дипломатическа служба. Това заяви външният министър Екатерина Захариева. 

"Изказвам своетo възхищение от огромните усилия, които бяха положени от вас в последните месеци. Разпространението на Ковид–19 ни постави да работим в безпрецедентна ситуация, за която няма ясно разписани правила и протоколи, които да следваме", каза тя.

"Благодаря ви, защото успяхме да отговорим на високите очаквания на обществото към нас в тази толкова динамична обстановка. Понякога трябваше да взимаме решения за минути, за нещо, което в обичайни времена би отнели дни.

В първите седмици на пандемията помогнахме на редица наши сънародници от всички краища на света да се завърнат у дома. За кратък период от време създадохме най-актуалния и достоверен източник на информация за мерките срещу коронавируса, в който се въвеждат данни от над 90 страни.

Показахме изключителна подготовка и работихме в синхрон дори в най-трудните моменти. За съжаление, кризата не е отминала и няма да отмине скоро. Убедена съм обаче, че наученото от нея ще ни направи по-силни", подчерта Захариева.

"Изминалите 12 месеца бяха специални за българската дипломатическа служба, когато тя честваше своята 140-годишнина. Благодаря на всички, които участваха в организирането на многобройните събития за юбилея и го превърнаха в един истински празник!", подчерта още първият ни дипломат.