Както вече БЛИЦ съобщи правителственият самолет, с който е пътувала правителствена делегация от София до Рияд, не е бил допуснат до въздушното пространство на Иран и е преминал над територията на Ирак.

"Имало е леко отклонение от маршрута и затова самолетът ни е бил помолен да напусне иранското въздушно пространство. Никой не е знаел, че на борда се намира министър-председателят Бойко Борисов. По наша информация това не е така", това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от БНР.


Промяната на маршрута не се е отразила по никакъв начин на пътуването, каза още министър Захариева, която е част от делегацията, придружаваща премиера Бойко Борисов в рамките на посещението му в Саудитска Арабия:

"Когато самолетът навлиза на територията, е помолен да напусне територията. Връщаме се през Турция, бързо получаваме разрешение през Ирак. Това се случва съвсем на границата и стигаме тук през територията на Ирак чрез разрешение със съдействието на турските въздушни линии", обясни министърът на външните работи Екатерина Захариева.

По-късно дежурният в иранското външно министерство обяснил, че българският правителствен самолет се е отклонил леко от маршрута и затова е бил помолен да напусне иранското въздушно пространство. Захариева допълни:

"Веднага след като кацнахме, нашият посланик в Иран е получил указанията от нас да се свърже с дежурния в тяхното министерство."

До края на деня изпълняващият длъжността посланик на Иран в България Хасан Дотаги ще предостави на Министерството на външните работи допълнителна информация за недопускането на правителствения самолет до въздушното пространство на Иран, съобщиха от външното ведомство.

На среща в Министерството на външните работи той обяснил, че не е бил информиран за инцидента и допълнително ще изясни случая.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!