Изненадана съм, че повече от 30 години продължава да се поставя под съмнение оценката и историческата истина за тоталитарния режим. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол в отговор на въпроси на депутатите от БСП Иво Христов и Александър Паунов за подписването на обща декларация по повод на 75 години от края на Втората световна война на външните министри на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ.

По този начин поставяте под съмнение всички усилия и постижения на България по пътя на прехода към демокрация и към общество, основано на върховенство на правото, политически плурализъм и зачитане на правата на човека, заяви Захариева.

Декларацията, с която излязохме, изразява признателност пред тези, които са жертвали живота си в борбата с националсоциализма, като споделяме убеждението, че победата над нацизма е резултат на усилията на много хора, на волята и непоколебимостта на антихитлеристката коалиция, каза вицепремиерът.

СССР и Червената армия дадоха най-много жертви в този кръвопролитен сблъсък, но в същото време не може да се отрече, че след края на Втората световна война народите на Централна и Източна Европа платиха своята много висока цена за извоюването на победата със загуба на суверенитет, с репресии и погазване на основни права и свободи, с изкривено и забавено икономическо развитие
, посочи външният министър.

Захариева отбеляза, че декларацията е политически документ, с който се изразява политическа позиция, а не е международен договор, с който се поема задължение, за да се налага да минава през парламента.

Тя подчерта също, че има и солидна законодателна основа, като припомни приетия от Народното събрание закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Министърът изрази съжаление, че все още в България има спор за оценката на тези 45 години.

Това е гавра с паметта на хилядите невинно убити без съд и присъда, както и на тези, които са изтърпели години в лагерите на този режим, посочи Захариева. Никой не отрича в тази декларация ролята на Съветския съюз и на Червената армия, а иска вярна оценка на събитията, които са се случили след това, заяви още вицепремиерът.