Български визи ще може съвсем скоро да се получават в 15 китайски града. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща с председателя на Българо-китайската търговско-промишлена палата (БКТПП) Лъчезар Динев.

В момента визи за България се получават само в столицата Пекин и в Шанхай.

"Културната дипломация, туризмът и особено образованието са сред дейностите, чието развитие е основен приоритет на министерството ни", обясни Захариева.

Според нея, предприетите от министерството усилия ще допринесат значително за опознаването на страната ни от китайски туристи, студенти и бизнесмени. Градовете, в които ще бъде възможно занапред да се получават български визи, са Гуанджоу, Дзинан, Кунмин, Нандзин, Пекин, Сиан, Ухан, Фуджоу, Ханджоу, Чанша, Чунцин, Чънду, Шанхай, Шънджън и Шънян.

"Образованието е сред основните двигатели на двустранните отношения. България все още извлича дивиденти от факта, че стотици чуждестранни студенти, получили образование тук, са на ключови позиции в държавната администрация и бизнеса в своите страни", коментира Захариева.

Във връзка с предизвикателствата и възможностите пред бизнеса в двете страни, Захариева уверява, "че на двустранно ниво ние обсъждаме темата на всички нива на разговори, а заедно с партньорите си в ЕС говорим с Китай в един глас, като диалогът е на сериозен етап".