Българското правителство одобри план за възможните варианти за излизане на Великобритания от ЕС. Това каза пред журналисти министърът на външните работи и заместник министър-председател по правосъдната реформа Екатерина Захариева по време на парламентарен контрол, предаде агенция „Фокус“.

„Всички държави членки работим по това да има сделка за Брекзит, но така или иначе трябва да бъдем готови и за вариант без сделка. Днес българското правителство одобри решение на Министерски съвет в план в две части-едното е за прилагане на споразумението за напускане, а другото напускане на Великобритания без сделка. Целта е се опитаме да минимализираме, до колкото е възможно негативните последици, които ще има във всяка една от сферите“, посочи тя.

„По отношение на гражданите на ЕС и българските граждани, поеха ангажимент, тези, които живеят на територията на Великобритания до 29 март тази година да запазят правата си, които ползват. Днес българското правителство пое ангажимент към гражданите на Великобритания, около 7 000 души, които живеят на територията на България да имат наистина лесна и проста процедура за регистрация, да мога да продължат да живеят и да се чувстват добре тук“, обясни министър Захариева.