България няма геостратегически интерес във Венецуела, бяхме призовани от 5 страни членки на ЕС да подкрепим декларацията за демократизация на страната. Това коментира външният министър Екатерина Захариев.

Тя бе категорична, че позицията е в подкрепа на венецуелския народ и призива  за успокояване на напрежението.

Между правителството и президента има разминаване в позицията за Венецуела, а Захариева коментира различието, като отбеляза, че Румен Радев е решил да обяви своята позиция през социалните мрежи ден преди заседанието на Съвета по сигурността.

Ние сме търсили диалог с него, но той, чрез своите съветници на заседанието на съвета, не пожела да изслуша аргументите в подкрепа на декларацията. Ние бяхме 20-ата държава, подкрепила я, така че не сме бързали, а сме обмислили данните.

Външният ни министър бе категорична, че президентските избори отпреди година във Венецуела не са демократични, че са липсвали наблюдатели. Тя изтъкна и че избирателната активност е била ниска.

Според нея е важно да се подкрепи желанието за демократизация на страната, да се допусне и хуманитарна помощ, както и провеждането на демократични избори за президент. Тя коментира, че трябва да се намали напрежението, за да не се стигне до военни действия, а това може да стане само с провеждане на избори, по думите й.

Захариев извади и стряскаща статистика на съседни на Венецуела страни, според която от 2014 г. досега има 4 милиона бежанци, някои и по политически причини.

„Никой не може да каже кой да управлява една държава, но не може и да го каже президент, който е избран нелегитимно. Венецуелският народ иска избори, там цари жестока нестабилност. Позицията на правителството ни е подкрепа към венецуелския народ”, коментира външният ни министър пред bTV.

Тя засегна и темата с посланиците ни, като заяви, че са предложени на президента 15 имена и поясни, че в Норвегия още нямаме дипломат и не е ясна съдбата на децата ни там.

Захариева коментира и брекзит. Според нея все повече се върви към „развод” без сделка. Тя бе категорична, че както и да се раздели Великобритания с ЕС, всичко ще се промени за българите. Няма вече да има свободно движение, дори и процедурите да са облекчени, каза още Екатерина Захариева.