Нашите приятели от Северна Македония се опитват да прехвърлят на историците политическите въпроси. Това коментира вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред Дарик радио.

Повод е отношенията със Северна Македония, ветото което наложихме над преговорната рамка , както и неспазването на договора за приятелство от тяхна страна.

"България не е променила мнението си, че мястото на всички страни от Западните балкани е в ЕС. България настоя за видими резултати по изпълнение на договора", каза Захариева.

Тя изрази съмнение, че резултатът по спазването на договора би бил по-различен, ако е имало други -по-ясни разпоредби или конкретни срокове.

Определи като манипулация и пропаганда твърденията, че оспорваме правото им самоопределяне и език. Било точно обратното, в Скопие пречили на самоопределението на техни граждани с българско самосъзнание.

Захариева заяви, че има несистемно спазване на договора още от 2019 година. Още тогава идвали сигнали от БГ бизнеса за административни пречки и това било далеч преди ние да наложим вето.

Имали сме два ВУЗ-а,които искали да открият филиали там - все още не били акредитирани. Имало медии, които искали да оперират в Северна Македония - все още нямали лицензи. Нямаме жп линия между двете държави, не скри разочарованието си Захариева.

Поясни, че историческата комисия е била постигнала съгласие по пет личности, сред които Самуиловата държава, а след това е имало отстъпление по текста от македонска страна.

Нямало промяна в учебниците, нито пък в общественото говорене по темата. Заяви,че България не се меси в работата на нашата част от комисията, а само при нужда им осигурява методическа помощ с видеовръзките сага покрай пандемията.

Именно затова тя призова историците да бъдат оставени да работят без натиск, а договора да се изпълнява.

Наред с това Захариева коментира приемането ни в банковия съюз преди месеци, последния шпионски скандал , в резултат на който руски дипломат бе обявен за персона нон грата, както и изборите в САЩ.

Относно новия шпионски скандал, Захариева потвърди, че става дума за военното аташе, което искало класифицирана информация, държавна тайна и предлагало възнаграждения за това.

Не пожела да каже подробности, но поясни, че това е престъпление и обявяването на дипломат за персона нон грата в тази ситуация е нормална практика. Въпреки това Захариева поясни,че отношенията ни с Русия не са лоши, но добави, че извършването на незаконна дейност не ги подобряват. 

Коментира, че приемането ни в банковия съюз и чакалнята на еврозоната е било както политическо решение, наред с това, че сме отговаряли на всички критерии, за което пък сме положили много усилия. Поясни, че за бъдещето на България е по-важно, че сме в банковия съюз, отколкото Шенген.

Накрая коментира, че изборите в САЩ няма да променят двустранните отношения, такива ще има по-скоро на международно ниво, тъй като очаква САЩ да се върне в редица споразумения - като това за климата.  По думите й  вотът в  САЩ показвало, че това е осъзнат избор.

По думите й думата на 2020 година е "несигурност. Тази несигурност се отрази и на работата на министрите на външните работи, каза още Захариева, но допълни, че конфликтите останаха.

Първите месеци външните министри почти не правиха външна политика. Осигурявахме достъп до летища и до граници на гражданите ни по целия свят. Звъняхме да питаме има ли маски, има ли спирт", каза външният министър.

Конфликтите останаха, а някои от тях се задълбочиха. И лидерите, и външните министри бяха концентрирани върху това да спасят гражданите. Във външната политика физическият контакт е изключително важен, каза още Захариева.