На Балканите бушува привидно странен спор: България блокира преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.

Става въпрос за език, история и идентичност. Първият дипломат на София Екатарина Захариева коментира проблема в обширно интервю за германския национален ежедневник Die Welt.

В отговор на въпрос защо България блокира началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония кък ЕС, Захариева обяснява:

„Нашата подкрепа за започването на преговори за присъединяване с всички държави от Западните Балкани винаги е била много последователна, но никога безусловна.

Подобно на други държави-членки, ние откриваме, че всеки, който желае да стане член, трябва да бъде готов да започне разговори.

Дори когато се съгласихме да започнем преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания през март, това решение беше обвързано с условия.

Освен всичко друго, Северна Македония трябва да покаже осезаеми резултати при прилагането на споразумението ни за добросъседски отношения“.

Захариева уточни, че много от точките, заложени в договора за добросъседство, не се изпълняват от страна на Скопие.

„Инфраструктура, например. Срамно е, че като съседни държави нямаме дори железопътна връзка. Намираме се в „Паневропейския транспортен коридор 8“, коридор на НАТО, който трябва да свърже Албания, Северна Македония и България.

Има огромни закъснения. Не само България е забелязала това, но и международните институции, които финансират проекта. Те губят 130 милиона евро. Северна Македония не е предложила нито един инфраструктурен проект в посока изток-запад.

Това би било също толкова добре за тях, колкото и за нас. За съжаление има доста странни примери за създаване на административни бариери там за инвеститори, които биха могли да създадат работни места в региона.

Предложихме тригодишна програма за образование и култура, но чакаме отговор от година и половина. И така, и така нататък“.