Не може да се плаши със саморазправа с който и да е български гражданин, а още повече, ако става дума за лидера на опозиционната партия. Това заяви бившият външен министър Екатерина Захариева в сутрешния блок на БНТ.

"Сега всички започват да говорят така, все едно нищо не се е вършило - през годините много неща се свършиха. Не съм изненадана от този дебат, защото съм го чувала от различни експерти - трябва ли да е постоянен ВСС, дали бе добра тази реформа, как да се избират тримата големи, главния прокурор. Дали да бъдат две колегии или два съвета...

Ако просто тръгваме в една посока без да се направи сериозен анализ дали работи добре, за мен доникъде няма да стигнем", категорична бе тя.

"Ние в по-миналия парламент предложихме с министъра на правосъдието и уважаван съдия сериозни изменения за главния прокурор и заместниците му. Този закон бе атакуван в конституционния съд. Бяхме включили дебати и консултации по конституцията", заяви Захариева.

"По отношение на ВСС имаме много ясна програма и представа и ще припомним, че и там имаше изрично текстове, свързани с това. Въпреки втория ден и това, което се наслушах в парламента... Тези хора трябва да се държат като управляващи, те не са опозиция. Те имат служебен кабинет, ще си направят правителство", каза тя.

"Неприемливо е служебен вътрешен министър да заплашва опозиционния лидер със саморазправа", категорична бе Захариева.

Запитана дали са се стреснали от заплахите на Рашков, тя отвърна: "Изобщо не се стреснахме, а бяхме възмутени. Аз бях на 14 г. когато станаха промените. Всеки път в началото на учебната година трябваше да станем и да обявим дали родителите ни членуват в комунистическата партия и да бъдем облъчвани, ако не е така. Аз се върнах в тези времена и не искам да се връщам отново".

"Това показва манталитета. Станаха безобразни неща, които се опитаха да се представят като форма за предотвратяване на купуване на гласове. Само в моята област бяха повикани над 1000 души, без да им дават копия на протоколи, ходиха в домовете им да подписват декларации, че няма да участват в предизборната кампания", каза още тя.