Украйна е жертва и това е факт, но България не отвръща глава. България подпомага Украйна с помощ. Зеленски дори благодари на България. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков в "Защо, г-н Министър" по bTV.

Доставката на оръжие за страната-жертва не може да се каже, че е въвличане във война. България е член на НАТО и не мога да си представя, че България може да бъде въвлечена във война. 

Цънцарова попита министърът дали би позволил България да предостави оръжия на Украйна, ако това зависи изцяло от него. 

"Нямам право на лично мнение. Министрите на отбраната трябва да изпълняват задълженията си. Украйна е имала много различни искания от България. Те го искат от всички, не само от нас. Има искане за въоръжение, техника, хуманитарна и информационна помощ. България не предоставя оръжия, защото няма взето решение", отговори той. 

"Смятам, че дискусията в НС беше повече от наложителна. Тази дискусия закъсня. В други европейски държави бе въведена преди месец и бе взето това решение. Липсата на решение създаде разединение в обществото. България е парламентарна република и решението е в техните ръце. Държавната власт произтича от народа. В коалицията няма единно мнение и правилното място е Народното събрание, за да се вземе такова решение", обясни той.  

"България не може да предостави самолети и противовъздушни системи. Това специфично оборудване не можем да предоставим. Можем да предоставим боеприпаси, които са годни, но това трябва да се обсъжда с украинската страна. По отношение на смъртоносното оръжие, министърът на отбраната има два начина да се освободи от тях - чрез търг или решение на НС и конкретен мандат", каза Заков. 

"Аз нямам информация Словакия да предоставя С-300 в Украйна. Има решение от 2014 година да се засили защитата на небето над Източния фланг. В момента можем да се защитаваме, но разчитаме и на съюзниците си. Истината е, че с войната в Украйна пазари като Беларус, Русия и Украйна вече не са опция. България трябва да има недвусмислена политика, когато става член на ЕС и НАТО", допълни министърът на отбраната. 

Той разкри, че би трябвало първите самолети F-16 да пристигнат у нас в началото на 2025 г. До края на годината трябва да дойдат и останалите.

"По моя информация сме платили цялата сума. Компенсации може да има в случай на неизпълнение на договора, а в момента частите се бавят, заради ковид пандемията. Няма нарушение на договорите, а форсмажор", каза Заков. 

"В момента командир на бойната ни група е българин. Целта е да постигнем батальонна група с рамкова държава. Това нещо е абсолютно реално. Има рота страйкър към групата", обясни военният министър.