ЦИК анулира удостоверенията на няколко партии като участници в местните избори на 29 октомври заради проблеми с подписките, съобщава „Флагман“.

Така те се очаква да бъдат заличени от съответния регистър за вота. Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК) могат да бъдат обжалвани в съда.

Една от заличените партии е ДОСТ на бившия председател на ДПС Лютви Местан. В момента формацията се ръководи от друго лице на име Танер Алимолла. След съответната проверка в ГРАО се оказало, че редовните подписи в подкрепа на ДОСТ за участие в изборите са под изискуемите 2500. Това е причината днес ЦИК да анулира удостоверението на партията.

Това се случи и с „Българската пролет“. Тази партия е председателствана от бившия депутат Велизар Енчев. Той в последните няколко години гравитира около БСП на Корнелия Нинова, но все пак е решил да регистрира партията си за предстоящите местни избори. Според ЦИК обаче не са събрани изискуемите поне 2500 коректни подписа.

Крах претърпя и най-новата политическа сила - „Единение“. Тя бе регистрирана като партия от съда в последния възможен ден за подаване на документи за изборите – 13 септември. Както „Флагман“ съобщи, представители на „Единение“ се явиха вчера в ЦИК малко преди крайния срок – 17 ч. И там обаче се оказа, че има проблем с подписите. Партия „Единение“ бе създадена от бившите депутати от „Продължаваме промяната“ Иван Христанов и Иван Манев.

Подобна е съдбата и на още три партии - „Движение на непартийните кандидати“ (ДНК) на Минчо Христов, „Съюз за отечеството“ и партия „Никола Петков“. Техните регистрации също се заличават поради липса на достатъчен брой коректни подписи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук