22 септември 1908 г. увенчава усилията на народа ни да отхвърли завинаги оковите, да бъде осъзнат, самостоен, значим и да гради бъднините си по собствена мяра. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов на тържествената заря-проверка по повод 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново.

Заместник-председателите на Народното събрание Емил Христов и Кристиан Вигенин и народни представители участваха във Велико Търново в тържественото честване на 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Те присъстваха на тържествената заря-проверка на площад „Цар Асен І”.



Заместник-председателят на парламента Емил Христов произнесе слово по повод годишнината от обявяването на Независимостта.

Днес ни събира събитие, което не блести с имена на герои и саможертви, но въпреки това отваря нова страница в историята ни, отбеляза в словото си Емил Христов. Той подчерта, че „независимост“ е дума, толкова често използвана, че от висотата на днешния ден често се приема за даденост, за нещо гарантирано, завещано ни още от люлката, невидимо, като въздуха, който дишаме.

Провъзгласяването на Независимостта се превръща в знаменателен исторически акт, който връща Отечеството ни в орбитата на  държавите с амбиции и бъдеще, заяви Емил Христов.

„Независимост не се откупува“ казва тогавашният премиер Александър Малинов, написал текста на Манифеста в царския влак от Русе за Велико Търново, припомни заместник-председателят на Народното събрание и добави, че тези думи бележат единението на нацията и жаждата й за суверенитет по-силно и незаличимо от восъчните печати, скрепили пергамента на Манифеста.



Формалната свобода е равносилна на несвобода, подчерта в словото си Емил Христов. Независимостта е правото да взимаме дръзко своите решения, но и да носим отговорност за тях, отговорност за общността си, заяви той. Независимостта ни е завещана ценност, но принадлежи само на истински смелите, добави заместник-председателят на парламента.

Тук, в Търново, където отколешната традиция ни събира ежегодно на този ден, където всеки камък има своя памет за миналото, е още по-голяма отговорността ни към потомците да съхраним онзи изначален смисъл на понятието „независимост“ - сплав от идеализъм, прагматизъм и зачитане на човешките права, посочи Емил Христов. Колкото повече усилия влагаме, толкова по-корава и издържлива ще бъде сплавта на народа ни, добави той.