Заместник-министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев е подал днес оставка в знак на "категорично несъгласие с провежданата недостойна кампания срещу водещи български специалисти-неврохирурзи във връзка с прилаганите от тях методи за лечение със стволови клетки". Това съобщи д-р Матеев.
Считам, че проблемът със стволовите клетки е научен, а не административен и затова трябва да се решава от академичните среди. Това коментира д-р Матеев. Комисия от четирима човека, която разглеждаше методите за лечение със стволови клетки, сведе нещата до извършено престъпление. Това според мен е връщане във времената на инквизицията или периода от 56-та година, посочи д-р Матеев.
Възникването на подобни проблеми би трябвало да се решават по изцяло научен път, а не както беше направено - по административен. Лечението със стволовите клетки изисква скъпа апаратура, но аз лично вярвам, че в тази област ще има добри резултати, каза още д-р Матеев.

Солидаризирам се и заставам зад всички лекари от УМБАЛ "Св. Иван Рилски", които работят за развитието на новите, съвременни направления в медицината, казва още Матеев в заявление с мотивите за оставката си, адресирано до министър-председателя.
Името на доктор Матеев се споменаваше в скандала за незаконното присаждане на стволови клетки в болница "Свети Иван Рилски". По непотвърдена информация доктор Матеев е участвал в собствеността на медицинския център, извършвал трансплантациите в болницата чрез майка си и сина си.
От Министерски съвет не отрекоха за оставката на Матеев, съобщи "Радио България", пред БНР д-р Матеев попита защо никой не се е интересувал, че жената на бившия министър на здравеопазването Радослав Гайдарски е имала болница. /БЛИЦ