Смятам, че всяко едно постигнато споразумение по темата с Брекзит трябва да бъде посрещано с умерен ентусиазъм. Когато предложенията минат и в Британския парламент, тогава вече ще можем наистина да си отдъхнем и да кажем, че Брекзит е факт.

Това коментира в студиото на ''Плюс-минус'' по Нова телевизия заместник-външният министър Георг Георгиев по повод приетото споразумение за излизане на Великобритания от ЕС.

,,96 хил. българи са поискали статут на трайна уседналост във Великобритания след Брекзит, което ни прави първенци. Така че сънародниците ни, които учат и работят там, ще могат да останат там и след датата на напускане.

Ако обаче се регистрират след тази дата, тогава ще действа друга система на регистрация, която ще е по-различна. Но така или иначе комуникацията, която поддържаме с нашите сънародници, е добра'', сподели още Георгиев.

,,Позицията на България по този въпрос е ясна и тя е, че подкрепяме териториалната цялост на Испания. Конституцията на Испания е много ясна и не се допуска подобно разделение'', коментира зам.-външният ни министър темата с независимостта на Каталуния.

,,ЕС трябва да продължи да налага външната си роля, а това става само ако държавите са обединени'', допълни в заключение Георг Георгиев.