Българското правителство очаква страната ни да приключи преговорите за закупуване на американските изтребители Ф-16 през лятото. Това заяви за БНР заместник-външният министър Георг Георгиев, който е на работно посещение в САЩ.

От Бостън заместник-министър Георгиев посочи, че сделката, която се очаква да бъде приключена около юни е значима стъпка и носи изключително добавена стойност за страната и армията. Той определи критиката на опозицията по темата като контрапродуктивна.

“Не трябва да се заиграваме с един такъв много евтин популизъм, с това, което е важно, стратегически важно за страната ни, особено в контекста на нейната геополитическа, геостратегическа в Балканския полуостров и в цяла Централна и Източна Европа“, коментира той.

Заместник-външният министър също приветства интереса на българска компания от района на Бостън за включване в програмата „Алеко“, която осигурява опит на европейски граждани в утвърдени в техния бранш компании в Съединените щати, Израел и Сингапур.

“Първо, защото ще популяризираме дейността на една българска компания в САЩ, но и второ, защото огромният набор от знания, от практика, които могат да бъдат добити от европейските студенти и предприемачи благодарение на тази българо-американска компания, ще бъдат много значими и много полезни“.

В програмата на Георгиев са заложени и разговори за отпадане на визовия режим за българи, както и по въпроса за приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.