Министерски съвет да предложи на Народното събрание да възложи на МС да подготви проект за международен договор и проведе преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет от България. Американците предложиха продажба на нов изтребител F-16.

Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов внесоха доклад за резултат от работата на междуведомствената експертна група и политиковоенната група за избор на нов многоцелеви изтребител на ВВС . На базата на доклада се предлага на МС и на НС конкретен вариант за решение, с който да бъде продължена и окончателно завършена процедурата за нов многоцелеви изтребител, предава "Канал3".

"Изборът на самолет не го прави министърът на отбраната, той е посредник. Оттук нататък МС, ако вземе под внимание това предложение в доклада, следва решение на НС и следват преговори със САЩ“, каза министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов.

"При постигане на резултатите, които нас ни интересуват като авиация и МО, следва предложение за подписване на договор, който трябва да бъде изготвен от четирима министри“, уточни той и добави, че "ако то бъде одобрено от МС, следва ратификация на този договор от НС“.

"Предлага се на МС да предложи на парламента да възложи на правителството да проведе преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет на Република България", поясни предстоящата процедура заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той уточни, че се предлага и министър-председателят да създаде организация, като при изготвяне на проекта на международен договор, да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите.

Атанас Запрянов изтъкна, че в общата част на доклада, съвместната работна група е констатирала, че на изискванията за административно оформяне отговарят предложенията на Италия – Eurofighter1 , САЩ – F16 и Швеция с JAS – 39СD „Gripen“.

Извършената проверка е показала, че предложенията на САЩ за F-18 не отговарят на изискваната структура и не съдържат необходимата информация, която позволява анализ и оценка.

Зам.-министърът посочи, че във втория раздел са обобщени следните изводи. "Предоставяните предложения не съдържат достатъчна информация за оценка на разходите за жизнения цикъл, което да позволи прилагането в пълен обем на методика за избор на оптимален вариант за реализация на проект – придобиване на нов тип боен самолет“, каза Запрянов.

"Второ, независимо от усилията на политико-военната група и на съвместната работна група – голяма част от липсващата информация, въпреки проведените разговори, водените преписки, включително проведените на 14 декември в МО срещи, не позволи да съберем изцяло необходимата информация“, допълни той.

"И при трите предложения необходимата инфраструктура остава ангажимент на българската страна“, заяви заместник-министърът.

По думите му за две от предложенията - на Италия ("Юрофайтър") и Швеция ("Грипен") страните обвързват доставката на самолетите по време и способности с доставка от Република България по договори с трети страни.

"За да се сключи договор с Италия или Швеция ние трябва предварително да имаме договори с трети страни за липсващите в пакетите въоръжение и оборудване“, поясни още Запрянов.