Започна срещата между президента Румен Радев и ръководството на ЦИК на "Дондуков 2", пише Труд.

Благодаря, че се отзовахте на тази среща въпреки голямата ангажираност на ЦИК. Както знаете НС определи датата за президентските избори, вчера беше върнат и последният проучвателен мандат неуспешен, така че отиваме и на парламентарни избори, каза в началото държавният глава.

Разделението на отговорностите между президентската институция и Народното събрание предполага и отделни кампании и отделни избори, още повече досега смесването в нашата практика не е ставало, не ми е известно да е ставало и в други страни.

Но от друга страна всички знаем, че отделните избори изискват много повече финансови средства, а българите натрупаха чувствителна електорална умора, каза Радев.

Трябва да отчитаме и фактът, че НС определи последната възможна дата за президентски избори, и върнатият вчера мандат значително стеснява възможностите за маневриране във времето за определяне и на парламентарните избори, и в обществото все повече се говори за избори 2:1. Но най-важна страна в този дебат - това сте вие и изборната администрация, посочи президентът.

ЦИК винаги е в готовност за произвеждане на избори, независимо какви са те и дали се произвеждат в един и същи ден повече от един избор. Органът, който е натоварен с управлението на изборния процес има опит. Не бих могла да се ангажирам, както и ЦИК, с финансовите въпроси, каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова.