В сградата на Министерския съвет /МС/ започна съвещание при премиера Бойко Борисов със службите за сигурност. Те са докладвали, че няма пострадали български граждани в Турция при извършения тази нощ неуспешен опит за военен преврат.

Както БЛИЦ писа министър-председателят ще разговаря с турския посланик у нас Сюлейман Гьокче за случващото се в южната ни съседка.

Тема на извънредното съвещание ще бъде последния развой на събитията в Турция, където тази нощ част от военните направиха неуспешен опит за държавен преврат. 

В съвещанието при премиера ще участват ръководителите на нашите разузнавателни служби, военното, вътрешното и външното министерство.

През отминалата нощ вече имаше подобно съвещание при премиера.

На него той разпореди на всички служби да следят ситуацията и своевременно да докладват, а гранична полиция да засили патрулите по границата. 

По-рано днес, както вече съобщи БЛИЦ, той написа в профила си във Фейсбук следното:

"Тази нощ с колегите се събрахме извънредно в МС. В около 4:00 ч. направихме изказване пред медиите, в което заявих, че за всеки български гражданин, който работи, почива или има близки в Турция, се опитваме да се погрижим. 

Не съветвам никого да пътува сега за Турция. Външният ни министър се чу с външния на югоизточните ни съседи, по линия на специалните служби направихме необходимите контакти. Усилили сме максимално границата – с „Гранична полиция”, с военни части, екипи на външно министерство следят ситуацията – всички служби са си по местата. 

Ние винаги сме били за спазване на конституциите и законите на която и да е държава, има си начини за сваляне и махане от власт – чрез избори. Мир с война и с убити не се постига, светът започна да свиква всеки ден да има десетки жертви и това да става нормално, а то не е! Готови сме да се отзовем по всякакъв начин за подкрепа на всеки български гражданин, който е в Турция. До този момент нямаме информация за ранени българи или жертви." 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ