Заради извънредното положение и пандемията с COVID -19 частичните и нови избори за кмет в 14 населени места са отложени от юни за септември. Това се е случилило с указ на президента Румен Радев, който вече е публикуван в Държавен вестник преди около две седмици.

До това се стигна след искане от страна на ЦИК, отправено с писмо до държавния глава.

Става дума за 13 малки кметства и за 1 община – Септември, където предсрочно бяха прекратени пълномощията на кмета Марин Рачев заради доказан конфликт на интереси. Всички те бяха насрочени за 14 юни.

От ЦИК обаче тогава изтъквнаха, че предложението е с оглед опазването на живота и здравето на гражданите. И искаха да от Радев да промени указите си и да насрочи вота в тези 14 места за по-късна дата, когато епидемиологичната обстановка е по-добра.

В резултат изборите в тези населени места ще се проведат на 27 септември.

Всъщност още преди гласуването на закона с извънредните мерки, от ЦИК бяха пратили своите текстове с предложения. В тях те са искали през времето на извънредното положение сроковете по Изборния кодекс, свързани с организацията и произвеждането на частични и нови избори, както и по висящите производства пред общинските комисии и ЦИК, включително за предложенията за насрочване на избори, спират да текат.

Това обаче така и не беше включено в окончателния вариант на закона. От мнозинството тогава обясниха пред „Монитор“, че дата 14 юни е достатъчно далеч във времето и към приемането на закона, не е имало пряка заплаха за провеждането на изборите.

Иначе от ЦИК вече са дали указания на Общинските избирателни комисии (ОИК) да провеждат заседания само в неотложни случаи, когато трябва да се спазват преклузивни срокове, до промяна на ситуацията.

Самите ЦИК също на свой ред решиха да провеждат заседания дистанционно.