Строителните работи по газопровода „Северен поток 2“ са във финален стадий, като до завършването му остават броени седмици. Това съобщи руският посланик в Германия Сергей Нечаев в интервю, публикувано в световни медии, съобщи focus-news.net

„Изхождаме от факта, че германо-американското споразумение няма да повлияе на темповете на строителство и сроковете на завършване на „Северен поток 2“. Строителните работи са на последния етап, остават само няколко седмици до пълното им завършване“, подчерта дипломатът.

Нечаев отбеляза, че САЩ и Германия не са сключили споразумение по „Северен поток 2“, това е съвместно изявление, което не е правно обвързващ документ. Той не налага никакви специфични задължения за Русия, която не е участвала в подготовката му.

Проектът „СП2“ включва изграждането на газопровод от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия с общ обем от 55 милиарда кубически метра годишно. Новият тръбопровод ще удвои капацитета на първия Северен поток, маршрутът на който до голяма степен ще се повтори.

САЩ и Германия постигнаха споразумение по проекта „Северен поток 2“ на 21 юли. По-специално Вашингтон призна, че санкциите няма да спрат завършването му, а Берлин обеща да търси удължаване на транзита на руски газ през Украйна. В същото време американските власти си запазват правото да предприемат действия в случай на „използване на енергетиката от Русия като геополитическо оръжие срещу Европа“ и „агресия срещу Украйна“, заявиха от Държавния департамент.