На провелия се в четвъртък открит предизборен дебат в Пловдив, пловдивчани искаха да чуят посланията към тях от основните претенденти за кметския стол. Извън директните нападки  между участниците, които са зрелищният елемент от случилото на централния площад пред общината, хората искаха да чуят какви са по същество вижданията на претендентите за бъдещото управление на града под тепетата.

Сред кандидатите за градоначалник на Пловдив не фигурира настоящия кмет, което беше и допълнителен повод дебатът да се концентрира върху предстоящото, а не около хвалби и критики за стореното досега.
Пловдивчани едва ли ще имат друга възможност да бъдат свидетели на подобен форум до деня на изборите, на който на едно място да бъдат събрани Здравко Димитров (ГЕРБ), Славчо Атанасов (понастоящем от НФСБ), Дани Каназирева (Съюз за Пловдив) и Николай Радев (БСП).

След президентските, местните избори и конкретно тези за кмет на община съдържат най-голям мажоритарен заряд. Опитът сочи, че успехът в подобна надпревара е на страната на тези кандидати, които поставят своите послания в полето на позитивното, съзидателното обединяващото. 
               
Как се справиха с това упражнение участниците в дебата, може да се анализира от употребените от тях изразни средства. В това упражнение важни са думите.

За Здравко Димитров (Зико) това бяха:  работа, решения, подобрение, надграждане, доходи, висок стандарт, хората.
               
Въпреки опитите, както на водещия (Антон Хекимян), така и останалите участници, да насочат посланията от самото начало в посока на темата за ревизия на отминаващия мандат на съпартиеца му Иван Тотев, Здравко Димитров успя да изгради своя дискурс в положителна посока, с позитивни послания за единство и екипност в редиците на ГЕРБ, с ясни предложения и решения за развитието на града по основни теми.

Той беше единственият претендент от общо четиримата участвали в дебата, който показа дългосрочна визия за града с конкретните стъпки и решения. Димитров заяви, че Пловдив трябва да стигне София по жизнен стандарт до края на следващия мандат. Обеща да направи Пловдив по-добро място за живеене, да реши проблемите с трафика, паркирането, зелените площи и да изгради 12 нови детски градини.

За Славчо Атанасов: хазна, пари, дългове, проблеми, ревизия, както преди - когато бях кмет.
    
В основните послания на Славчо Атанасов не пролича наличието на ясен план относно бъдещото управление на Пловдив. Негов приоритет на първо място ще бъде анализът на финансовото състояние на общината. От посланията му стана ясно, че ще ръководи града по същия начин, по който го е правил в периода 2007 -2011 г. Очевидно това ще бъде визитната му картичка през цялата кампания.

Тук въпросът е дали постоянните препратки към миналото ще вдъхновят пловдивчани да подкрепят кандидата на НФСБ и на Валери Симеонов за нов управленски мандат. Той беше атакуван от опонентите си, че е в предишния си мандат е вкарал БСП в управлението на град Пловдив през задната врата.  


За Дани Каназирева – проблеми, експертиза, обществени поръчки, данъци и такси, партийни схеми, решения
               
Безспорно големият професионален и експертен опит на Дани Каназирева като адвокат и местен политик й позволява да познава добре всички проблеми на града, както и задкулисието, в условията на което са се взимали решенията за Пловдив през последните десетилетия. За съжаления фиксацията й върху тези нелицеприятни моменти от миналото я лиши от възможността да отправи по-позитивни и привлекателни послания към пловдивчани в този дебат. Дебатът не й позволи да разкрие положителните й страни на млад човек, който с мисъл за хората и голям експертен потенциал може да управлява добре градът под тепетата.     

За Николай Радев – здравеопазване, образование.
                  
Кандидатът на БСП – Николай Радев се представи положително като истинския кандидат на левите избиратели в Пловдив, поставяйки акцент върху подобрението на здравеопазването и образованието в Пловдив. Приоритизирането на тези две теми отговаря на автентичното ляво. Той и Здравко Димитров бяха двамата участници, които успяха да отправят обединяващите послания към пловдивчани, с поглед към бъдещето. Николай Радев заяви, че неговата партия още носи негативите от управление си със Славчо Атанасов.