Комисията по здравеопазването прие предложение здравният министър да отмени освобождаването на директора на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" Валентин Димитров до произнасяне на всички компетентни органи.

Това се случи малко преди закриване на извънредното заседание по казуса с болницата, като "за" гласуваха 10 депутати, 3-ма бяха "против", 4-ма народни представители гласуваха с "въздържал се". 

Чие беше това предложение? Предложението бе на председателя на комисията и депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов.

То дойде след като министър Христо Хинков коментира пред комисията, че външна проверка ще реши казуса с "Пирогов".

Припомняме, че той поясни, че вече одитния доклад, заради който беше махнат шефа на болницата, е даден на АДФИ, ДАНС и "Икономическа полиция.

"Решението на комисията не може да отмени решение на здравния министър. Комисията възлага на министъра да извърши това до приключване на проверките", каза Костадин Ангелов пред медиите след комисията. 

Здравният министър закъсня за ресорната извънредна комисия, която трябваше да изслуша уволнения директор на „Пирогов“.

Така председателят проф. Костадин Ангелов беше принуден да започне с почивка. После обаче на самата комисия се събраха изключително много медии и депутати от ГЕРБ и ДБ, които дойдоха на изслушването. 

След появата на проф. Хинков той обясни, че основният мотив за решението му да отстрани д-р Валентин Димитров не са финансови проблеми, а такива със закона за обществените поръчки. 

„Проблемът касае време, когато не съм бил аз министър – става въпрос за фирма за кетъринг, която е сигнализирала още преди случая с Мустафа Емин, защото се заговори, че докладът е заради политическо отмъщение заради съветника на Тагарев“, заяви здравният министър.

Той даде пример с доставка за апартура за 70 милиона лева без съгласуване с министъра, за храна чрез пряко договаряне за 998 000 лева без ДДС, както и за консумативи за над 1 милион лева.

Хинков заяви, че има нужда от външна проверка извън министерството, която да даде становище. Затова документът е даден на АДФИ, ДАНС, Сметна палата, прокуратура и Икономическа полиция.

„Резултатите от тези външни проверки, ще дадат и отговор на въпроса дали д-р Димитров има някакви нарушения или аз съм направил нарушения в моята преценка“, коментира проф. Христо Хинков. Министърът отчете, че болницата не е в добро финансово състояние, въпреки счетводната печалба.

Второстепенно било вземането на кредит от спешната болница.

Председателят на комисията Костадин Ангелов нарече доклада за „Пирогов“ гавра

„С мултипрофилното спешно отделение на болница „Пирогов“ някой е написал, че не отговаря на условията. Това освен гавра с „Пирогов“, не е нищо друго", коментира още проф. Ангелов. Според него в докладата има субективни изводи с цел да се смени ръководството на болницата.

Директорът на „Пирогов“ се оплака, че не е получил официално одитния доклад  „Лично на мен не ми е връчено копие от одитния доклад. Визираният доклад не ми е връчен официално от министерство на здравеопазването“, заяви шефът на „Пирогов“ Валентин Димитров. Той заяви, че не вижда отстраняването си като политическо.

„Мога да си подам оставката, но за мен е отговорност в тази държава да не се правят скандали на гърба на болница „Пирогов“. За мен е отговорност, че когато някой има забележки към някой човек към неговата дейност, той го извиква, поставя му тези забележки.

Направен беше опит да бъда махнат от „Пирогов“ под сурдинка. На фона на всичко това нещо колегите от болницата са обедини.

Хора, ние всички имаме семейства. Налага ми се последните дни да звъня на моите възрастни родители, баща ми е на 90 години, майка ми на 85 години, за да обяснявам, че синът им не е крадец“, коментира Димитров.

Димитров заяви още, че взетият креди за болницата е бил глътка въздух и възможност да увеличи заплатите на служители.

От Медицински надзор пък заявиха, че за периода на управление на д-р Димитров няма сериозни нарушения при направени 62 проверки.  Дадени са препоръки за ценоразписа на болницата. Увеличен е щатът, което означава, че има повече лекари започнали работа в спешната болница и в администрацията.

"Прокуратурата е в "Пирогов", не мога да кажа за кой казус, разследва. Не разследват мен. Разследват хора от екипа на г-н министъра. Това е", заяви още Димитров пред депутатите от здравната комисия. А на уточняващ въпрос все пак разкри кого проверяват - началника на кабинета и директор на дирекция.

Защо превръщаме Народното събрание в цирк, попита той. И отговори с нова атака към министерството, отново за обществени поръчки, но от здравното министерство. Той се възмути за обществена поръчка за ремонт на 10 столични болници на стойност от 1,6 млн. и финансирана с евросредства.

"Тя е спечелена от фирма от Русе, регистрирана на 22. 11. 2022 г. с 6 служители и референции ремонт на 2 апартамента. При прогнозна стойност за "Пирогов" 400 хил. с  50% от прогнозата стойност - 189 хил. без ДДС.

При 100% авансово плащане от МЗ, плюс санкция ако до 200 дни не бъде извършен ремонт - 0,05% върху стойността. Така е още в 10 болници. Написах официално писмо до министър Хинков, в което сигнализирам, че има опасност за "Пирогов", обяви изненадващо д-р Димитров.

Той се оплака, че носи отговорност, макар да не плаща и да няма финансови взаимоотношения. Бил обаче длъжен да пусне строителя в клиниката по токсикология.

"Блокирайки клиника, която ми е печеливша, влизайки тая фирма, ще ми блокират работата. Имал съм такива случаи - направиха покрива.

700 хил. лв. бях задлъжнял и бях притискан да ги платя, но докато не си свършат работата....", депутатите обаче го прекъснаха да каже от кого е притискан, а той лаконично каза - "разни хора от общественото пространство.

"Това съм го играл. И написах писмо до министъра. Това не касае само мен. Атакуват ме за обществените поръчки, които съм извършил аз...", продължи шефът на "Пирогов"

В крайна сметка с 10 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържал се“ Комисията по здравеопазване гласува министър Хинков да отмени издадения протокол за освобождаване на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Валентин Димитров до произнасянето на всички органи и да информира своевременно Агенцията по вписванията.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук