Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев от парламентарната трибуна в отговор на декларацията на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Както БЛИЦ съобщи, тя попита защо премиерът Бойко Борисов е излъгал медицинските сестри.

"86 млн. лв. бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях отидоха за заплати. С отчета за месец септември, ние ще видим реалните цифри. Такава е счетоводната практика и отчетността, че на тримесечие се дават тези отчети. Това, че НЗОК е осигурила 50 млн. лв. е факт, защото има решение на Надзорния съвет и има анекс към рамковия договор. За това е. Основно е за това.

Искам да ви кажа, че Министерският съвет може да предоставя средства само по законов ред. Когато отпуснахме първите 30 млн. лв., ние достигнахме едно ниво на финансиране на дейностите извън задължителното здравно осигуряване.

Понеже протестът продължи да се провежда, Министерският съвет взе решение, че трябва да подкрепи медицинските сестри и бързо решение взе, като предостави допълнително до 50 млн. лв.", каза Ананиев.

Министърът поясни, че причината за това е, че е трябвало да се събере информация от лечебните заведения.

"И да видим дали сме стигнали до тавана, максималният размер, който законно можем да ги предоставим. Тогава се установи, че тези 6 млн. лв. са единствената възможност да предоставим, щяхме да отидем в ЕК като държавна помощ.

В резултат на това, въпреки че моите колеги от НЗОК, които снощи мисля, че са се изказвали от БЛС, са казали, че няма нищо общо с 50-те млн. лв., които МС беше приел. Това не е така.

Как съвпадат точно тези 50 млн. лв. с тези 50 млн. лв., които правителството прие. Те имат право да го направят и трябваше да го направят, защото както споменах в моето изказване НЗОК има договор с всичките лечебни заведения за болнична помощ и това е инструментът, с който парите могат да отидат до всички. Ние имаме договори по наредба 3 само със 147 лечебни заведения.

Няма как да подкрепим всички медицински сестри в държавата. Това решение е взето съвсем аргументирано и точно от нашите колеги от НЗОК", допълни още министърът на здравеопазването.