Президентът на Украйна Владимир Зеленски от трибуната на Общото събрание на ООН обвини Русия, че води война срещу страната му в „центъра на Европа“, предават световните агенции, цитирани от "Фокус".
 

Той заяви, че основната му задача като държавен глава е да прекрати войната в Донбас и да върне Крим в Украйна.
 
„Войната в Донбас продължава пет години, пет години след като Русия анексира Крим. Повече от 13 хиляди загинали, 30 хиляди ранени, 1,5 милиона души са принудени да напуснат домовете си. И всяка година тези цифри нарастват.
 
Ето защо, прекратяването на войната, връщането на всички окупирани украински територии и мирът са моя задача“, заяви президентът.
 
Както обясни Зеленски, той ще постигне това „не с цената на живота“ на украинците, „не с цената на свободата или правото на Украйна на собствен избор“.
 
„Ето защо се нуждаем от глобална подкрепа“, добави той.
 
Той започна речта си с демонстрация на боен патрон като доказателство за агресията срещу страната му.
 
„От такъв патрон на стойност 10 долара в Донбас загина украинският певец Василий Слипак, защитавайки Украйна от руската агресия“, каза той.
 
Предшественикът на Зеленски Петро Порошенко, говорейки на различни международни форуми, също демонстрираше обекти и предмети от войната, наричайки ги доказателства за руска агресия.
 
Президентът на Украйна също така заяви необходимостта от преосмисляне на съвременните правила на международните отношения и обновяване на международните организации.
 
„В този нов свят нашата държава е загубила част от своите територии и губи граждани почти всеки ден. Ето защо кой, ако не Украйна, има право да говори за необходимостта от преосмисляне на съвременните световни правила?“, каза Зеленски.
 
Той отбеляза, че не поставя под въпрос достоверността на международните институции, в частност на ООН, но смята, че те се нуждаят от обновление.