Украинското командване се подготвя за изтеглянето на войски на целия фронт в Донбас, заяви командирът на т. нар. Операция на обединените сили Владимир Кравченко.


Според него подобна задача си е поставил Владимир Зеленски.

Генерал-лейтенантът на въоръжените сили на Украйна добави, че украинските войски са готови да се оттеглят с цел подобряване на живота на съгражданите си, но всичко „ще зависи от ответните действия“ от страна на ДНР и ЛНР. 

Кравченко подчерта, че задачата е била възложена на украинските въоръжени сили от президента на Украйна Владимир Зеленски, началника на генералния щаб Руслан Хомчак и министъра на отбраната Андрей Загороднюк.

Украинските военни предприеха такава стъпка „с цел подобряване на живота на своите граждани“, добави украинският генерал.
 
„Всичко ще зависи от огледалните действия от противоположната страна“, подчерта той.

В навечерието, според NSN , Мисията на ООН за правата на човека в Украйна отбеляза деескалация на конфликта в Донбас след обявяването на следващото примирие.

Войната в Източна Украйна започва през 2014 г. на фона на преврат в Киев. В Донбас новото украинско правителство не беше признато и Киев започна така наречената антитерористична операция.

Боевете доведоха до масовата смърт на цивилни. През петте години на войната повече от 1,5 милиона души са избягали от региона в Руската федерация, в други части на Украйна и други страни.

Според официални данни конфликтът е отнел живота на повече от 13 хиляди души.

Западът и Украйна обвиняват Русия за конфликта, но те не могат да потвърдят обвиненията от 2014 г.

В края на февруари 2019 г. ръководителят на специалната мониторингова мисия на ОССЕ Ертурул Апакан официално обяви, че руските войски не са страна в конфликта между Киев и самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР. 

Въпреки това украинските власти наложиха санкции срещу Русия, нарекоха Москва „агресора“ и призоваха западните страни да засилят натиска върху Руската федерация. 

От 21 юли 2019 г. в Донбас е в сила безсрочно примирие. Това споразумение беше постигнато на 17 юли на среща в Минск.

За първи път изявлението включва задължения на страните по допълнителни мерки за спазване на режима на мълчание.

Представители на самопровъзгласилите се републики на Донбас отдавна настояват за това. Въпреки това, още в първия ден на установяване на примирието, то е нарушено от украинските военни, които стреляха с оръжие в село Нова Таврия на юг от ДНР.
 
В средата на септември новият министър на външните работи на Украйна Вадим Пристайко обяви така наречената „формула на Зеленски“ - приблизителен план за действие на Киев за разрешаване на конфликта в югоизточната част на страната.

Пристайко добави, че Киев ще предприеме всички стъпки, за да "отговори на очакванията на своите хора".

Краят на конфликта в Донбас е един от основните предизборни лозунги на президента на Украйна Владимир Зеленски.

Според политиката, смъртта на цивилни трябва най-накрая да спре, но в същото време новите украински власти не са готови да предадат „нито сантиметър от земята“ на своите противници в ДНР и ЛНР. В самопровъзгласилите се републики призовават за диалог.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ