Президентът на Украйна Володимир Зеленски посочи, че е дошъл в България днес поради „дефицит на оръжия, на време, на електричество“. Това се случи по време на дискусията в Националния исторически музей в София, на която домакини бяха премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. 

Той увери, че докато войната се води на територията на Украйна, тя няма да се пренесе в друга държава.

„Докато украинците воюват, трябва да им се помага, защото е много вероятно войната да дойде при вас“, заяви той.

„Днес общувах с президента (Радев - бел. ред.). Той изказа своето мнение относно подкрепата с оръжие. Във всички други аспекти ние имахме пълно разбиране“, каза той относно срещата с Румен Радев, който заяви, че е против даването на оръжие на Украйна.

„Няма да критикувам президента, аз съм на гости. Аз уважавам вашата държава и вашия избор“, посочи Зеленски и припомни, че не е съгласен с неговата позиция.

„Аз открито му казах, че ако ние паднем, а Русия продължи напред, вашето оръжие няма да стигне за нищо, дори да беше 5 пъти повече. Аз не искам да унижавам никого. Не подценявам армията на България. На нас също не ни стигна въоръжението, на нас ни помогнаха партньорите", изтъкна той.

Зеленски даде за пример балтийските държави, които също са осъзнали, че оръжието в техните складове няма да им стигне.

По отношение на оръжието от България той посочи: „За нас това е за 5 дни. Ние ще го изхабим. Войната е такава, такъв апетит има тази трагедия“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук