Имал съм възможност да работя изключително много по такива теми като народен представител, така че не мога да кажа, че не съм подготвен. Всеки един български управленец трябва да спазва максимата, че човек се учи, докато е жив. Това заяви пред bTV министърът на земеделието Иван Иванов, с което увери, че е готов да се заеме с проблемите пред земеделския сектор.

Един от тези проблеми според Иванов е дисбалансът в досегашното разпределение на средства по различните сектори.

Ще трябва да се сложи таван на директните плащания към земеделските производители, за да има повече средства и за по-малките стопани. Нашият стремеж е да променим начина, по който се разпределят средствата, както и да осигурим една по-голяма прозрачност, обясни той.

По темата с високите цени на дървата и пелетите министър Иванов посочи, че по-високите цени се дължат на голямото търсене на дървесина, както и наличието на "елементи на спекула" от страна на посредниците. Въпреки това той изрази надежда, че до края на януари ще се стигне до някакво решение, с което да се нормализират цените.

По отношение на ловните стопанства земеделският министър подчерта, че в момента се анализират всички концесионни договори и там, където бъдат установени нарушения, договорите ще бъдат прекратявани.

За "Напоителни системи" министър Иванов намекна, че в най-скоро време ще настъпят промени в ръководството на дружеството.

Започват проверка в "Напоителни системи" за договори на стойност 107 млн. лв.

По думите му последните сериозни наводнения в страната са се случили заради скъсване на дигите, които въпреки че са в гаранционен срок, не са били възстановени от фирмите.

Фирмите отказват поради най-различни мотиви да ги възстановят, затова материалите ще бъдат предадени на Икономическа полиция за проверка. Освен това имаме подозрение в тяхното качество, посочи министър Иванов.

В заключение той обяви, че в министерството със сигурност ще има съкращения в администрацията.

"През 2009 г. в централната сграда на Министерството на земеделието са работили 300 души. Днес в нея работят 650 души", даде за пример Иван Иванов.