България не подлежи на санкции заради забавянето на Националния стратегически план. Освен нас, още 8 страни не са готови със своите. Към момента провеждаме срещи с браншовите организации, за да изчистим неяснотите. Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов по време на брифинг в ресорното министерство, съобщават Монитор.

Той използва момента, за да призове гражданите да се ваксинират срещу COVID-19 по примера на колегите му. По думите му новият кабинет ще подкрепи предложението за намаляване на данък добавена стойност за малката потребителска кошница.

По време на пресконференцията ресорният министър представи своите заместници - Атанас Добрев, Момчил Неков, Стефан Бурджев и Иван Христанов.

В новия кабинет Атанас Добре ще наблюдава работата на Главна дирекция "Земеделие", Напоителни системи, Държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

По време на предходния мандат колегата му Момчил Неков е бил член на земеделската комисия към Европейския парламент, а през този влиза в ролята на председател на Стратегическия план за изготвяне на общата селскостопанска политика. Сред неговите ресори попада и Програмата за развитие на селските райони и политиките за агрохранителната верига, където са и схемите за качество.

Предвидено е Стефан Бурджев да отговаря за Дирекцията за идентификация на земеделските парцели, Дирекцията по животновъдство, Дирекцията за държавните помощи и регулации, Дирекция "Морско дъно и рибарство", Дирекция "Обща политика в областта на рибарството", Изпълнителната агенция по лозата и виното и Изпълнителната агенция по селекция репродукция в животновъдството.

Иван Христанов пък ще работи в сферата на растениевъдството, биологичното производство, директните плащания, Изпълнителната агенция по горите, Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по градушките.