Представителите на протестиращите земеделци, които настояват за оставката на земеделския министър Кирил Вътев и правителството, спират с демонстрациите. Това заяви пред Нова телевизия Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

„Днес ще вземем решение, ние най-малко искаме да създаваме проблеми. Още повече след изказването вчера на акад. Денков, че той няма да се срещне с нас, защото сме искали оставка, ще призовем колегите да спрем и да останем в стачна готовност и да видим как ще се развият събитията”, заяви Върбанов.

"Не можем да оставим една група хора да решават съдбата ни. Тук говорим за принципи. Даваме оценка за работата на министър Кирил Вътев чрез искането на оставката му", посочи той.

Илия Проданов от Национална асоциация на зърнопроизводителите заяви: „Обявихме протестна готовност още през януари и господин Върбанов каза, че няма нужда от такива действия. Ние излязохме на улицата, видя се, че се постигнаха исканията.”

По думите му проблемите в земеделието са от отдавна: „Ако се оправят европейските политики и националното законодателство, може би няма да се стига до протести. Ние сме земеделска държава и трябва да се стремим да произвеждаме. Не се дават всяка година допълнителни пари. Това е извънредна помощ заради войната в Украйна.”

„Ако този стил на работа продължи и след ротацията в кабинета, отново ще трябва след няколко месеца да излизаме с тракторите. За девет месеца не е направено нищо. Това се нарича управленска програма. Най-вероятно сега ще спрем протеста”, допълни Върбанов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук