Не споделям мнението, че вотът на недоверие няма да успее. България има нужда от промяна, има нужда от този разговор. Трябва да се борим с корупцията. Смятам, че в мнозинството има разумни хора. Това каза зам.-председателят на групата на БСП Жельо Бойчев в ефира на БНТ, коментирайки подготвяния от партията му вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3", в който темите ще са свързани с корупцията в здравеопазването, образованието, регионалното развитие и други сфери.
Говорейки за скандала около кмета на Батак, хванат със злоупотреба с обществени поръчки, Бойчев заяви, че разговорът за корупцията, предполага върховенството на закона. „Много дълго коментирахме кметът на Асеновград, но през изминалите дни прокуратурата прекрати разследването. Единственото, което може да се прави е да се чака резултат. БСП не издава присъди. Никой не трябва да се бърка в разследването. Фактите са, че последният мандат БСП не е подкрепил кмета. Става дума за сделка, която е прекратена“, отбеляза той.

„Откакто е сформирано това мнозинство ние сме от скандал в скандал. Утихне един, започва друг. Това е така защото формирането на правителството бе сделка – нещата са разпределения на власт, вътрешни боричкания“, каза още Бойчев, мотивирайки решението на БСП за вот на недоверие.  

Червеният депутат обвини мнозинството, че няма управленска програма, която да послужи за основа. „Работим за максимално широка подкрепа за вота на недоверие. Целта ни е да направим много съдържателни мотиви“, каза още той.

Говорейки за бюджета, Бойчев каза какви предложения ще направи БСП в хода на второто четене на бюджета. „Ще дадем мерки за по висока събираемост на приходите. Ще разчетем друг вътрешен продукт – с 1.1. милиарда по голям. Ще предложим нов модел за облагане на доходите. Сега най-бедните имат най-голям принос към бюджета. Не трябва да си затваряме очите за все по-големите неравенства в обществото“, уточни той.

Друг проблем е в здравеопазването, подчерта Бойчев. По думите му, там се краде, а после само се наливат пари, които не водят до промени. „Няколко стотин милиона няма да променят работата на системите на образованието и здравеопазването. Не може да наливаш пари и да няма резултат. Искаме радикален модел на промяна на финансирането, за да получим друг резултат. Не може да не се дава отговор какъв е ефектът от тези средства“, каза Бойчев.

Що се отнася до въпроса, дали е имало вътрешни борби по време на скорошния конгрес на БСП, Бойчев призова да се вгледаме в резултатите от форума, които са били приети почти единодушно.