Темата за корупцията, програмата за саниране и инфраструктурни обекти ще бъдат заложени в мотивите за вот на недоверие. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ зам.- председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев относно старта на разговори с ДПС за сваляне подкрепата към правителството.
По думите му разговори ще има и с „Воля“, както и с други политически формации, като след това ще се конкретизират доводите, за които има много поводи.

Бойчев отбеляза, че промяната в България става все по-наложителна и трябва да е радикална.

"В здравеопазването се предлага да има 400 лв. повече в бюджета на НЗОК. Само по себе си погледнато това не е малко, но ситуацията показва, че всяка година ние даваме по няколко стотин милиона повече в бюджета на НЗОК и резултатът е абсолютно един и същ. Това, което БСП предлага с алтернативата си за бюджета е да сменим модела и начина на финансиране, защото иначе може да продължим да наливаме повече средства, а управляващите да продължат да отчитат, че това е голямо постижение, а резултатът няма да е никакъв", коментира Бойчев.

По думите му мотивите за вот на недоверие по отношение на корупцията имат един проблем - че има прекалено много основания за тях и трябва да се види кои ще са основите, върху които да се стъпи.

"Ограничени сме и във времето, но със сигурност темата с НДК ще присъства като нарицателен пример за опита да се скрием зад председателството, изхарчвайки по един нецелесъобразен начин бюджетни средства от страната. По същия начин очакваме да залегне и темата със санирането, където се изхарчиха няколко милиарда публичен ресурс и до момента никой не може да отговори какъв ефект има това нещо“, коментира Жельо Бойчев. Той добави, че предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС не трябва да бъде параван за лошите управленски решения вътре в страната.