Големият въпрос е какво ще бъде бъдещето на тази програма, какви са намеренията на правителството за продължение на програмата. Това каза заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Жельо Бойчев във връзка с внесеното от групата искане за разисквания по Програмата за саниране, пише агенция "Фокус".
„Имаше анонси, че ще има промени в механизма за финансиране и ще бъдат включени със собствени средства и самите собственици. Да видим предвижда ли се такъв тип промяна, да видим, ако продължи програмата, откъде и по какъв начин ще бъде финансирана. В рамките на този бюджет няма предвидени средства за националната програма“, коментира Бойчев.

Той поясни, че от информацията на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е станало ясно, че подадените заявления от етажни собствености в пъти надвишават досега гласувания ресурс от 2 млрд. лв.

Според депутата от БСП се набива на очи един немного убедителен старт на програмата. По думите му в рамките на една година самите референтни стойности - пределните цени, които министерството на база на извършения си анализ обяви, са били коригирани три пъти. „Започнахме с 290 лв. /кв. метър без ДДС за извършени строителни-монтажни работи като праг и в момента той е 143 лв. Това задава редица въпроси кой е определил тези стойности, на база на какъв тип дейности са определени. Как така става, че едни многофамилни жилищни сгради са изпълнени при тези стойности, подобни като дейност се изпълняват в пъти на по-ниски. Това са въпроси, които остават във въздуха. МРРБ е отговорно и за целия контрол по изпълнение на програмата. Там в началото на годината се направиха промени в нормативната уредба. Като цяло се вижда, че има доста слабости“, поясни Жельо Бойчев.

Според него политиците трябва да бъдат достатъчно отговорни, тъй като се харчат средства на всички български данъкоплатци и не може те да бъдат разпилявани.