Бюджетът носи със себе си все по-големи и по-големи неравенства. Ще продължи да отдалечава България от Европа. Това каза депутатът от ПГ на БСП Жельо Бойчев в дебатите по гласуването на държавния бюджет за 2019 година, предаде агенция „Фокус“.

„Няма съмнение, че неравенствата в България са едни от най-големите в Европа“, заяви той. „В бюджета се запазва съотношението на данъчна тежест, на 70% приходи от косвени данъци за сметка на преките данъци. Това по същество прехвърля тежестта върху най-ниско доходните групи“, обясни Жельо Бойчев.

„Тежък проблем в страната са все по-големите регионални различия. Има региони, които са „бели петна“. Българските граждани са оставени без перспектива за развитие“, посочи депутатът от БСП. „В бюджета се дава предложение за една плаха стъпка, дори и това е силно казано, с отказ от изравнителната субсидия за големите градове. Това са 21 млн. лева на фона на все по-големите регионални различия“, коментира Бойчев.

Той обясни, че БСП предлага два фонда - „Регионално развитие“ с 300 млн. лева за изостаналите региони и фонд за рехабилитация на четвъртокласната пътна мрежа с 400 млн. лева. „За пореден път в бюджета няма отговор на драстичния спад на инвестициите“, обяви Жельо Бойчев. „И тази година няма да се изпълнят капиталовите разходи, които се залагат“, посочи той и уточни, че в бюджета на капиталовите разходи се гледа като на един буфер, а не като средство и стимул за икономически растеж.

„Предлагаме Национален фонд за инвестиции, с който да стимулираме бюджета“, каза още Бойчев.