Временната комисия за полицейското насилие на протеста срещу БФС не само ще разследва какво се е случило, но трябва да даде законодателни решения. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков по БНТ.

Според него депутатите не трябва да са плахи да допълнят или променият някои от остарелите текстове в закона за събранията, митингите и манифестациите.

"В това число и носенето на отговорност на организаторите за увреждането на имущество, по-добрата координация - а защо не и да се дефинира по по-ясен и категоричен начин пределите на употреба и физическа сила, които са заложени в закона за МВР.

В случая с масови безредици трябва да има ясна отговорност: организатор - предели на физическа сила", каза Желязков.

Той посочи, че комисията е достатъчно широка като политически представителство - 18 души от различни парламнтарни партии.

Въпреки социологията мисля, че Народното събрание показва една доста добра ефективност, коментира Росен Желязков. И посочи, че ГЕРБ участва доброволно в управлението и във всички компромиси, които идват с него.

"Мисля, че е показателно, че този модел е безалтернативен, има бъдеще и неговият хоризонт ще бъде тогава, когато поставените цели бъдат изпълнени така, както са заявени - нито месец по-рано", заяви той.

Съдействието между изпълнителната и законодателната власт се изразява в процеси и взаимоотношения - органите говорят с актовете си, посочи председателят на парламента:

"Като пример мога да ви дам участието на законодателната власт в спорния момент, свързани с въпросите, поставени от миньорите и енергетиците, както и търсенето на съдействие от изпълнителната власт за военната помощ за Украйна, дерогацията, ПВУ".

Думата "сглобка" ще остане етикет на това управление, но за недългия си парламентарен живот това Народно събрание съумя да направи повече от парламентите от 44-ия парламент насам, каза още Росен Желязков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук