Журналистът Александър Симов, който е и член на Изпълнителното бюро на ръководството на БСП, също се присъедини към обществените фигури, които разкритикуваха поведението на журналиста от „Дойче веле” Александър Андреев. Скандалът се разрази, след като българската секция на медията си позволи да вземе анализ на немския журналист Михаел Мартенс и да изкриви думите му до степен на гротеска. Публикацията бе изфабрикувана от Александър Андреев, който се представя за морализатор и модератор на общественото мнение.
Ето какво коментира Александър Симов пред БЛИЦ за скандала:

Българската секция на „Дойче веле” отдавна се е превърнала в един манипулативен орган, който преиначава чудовищно информацията. И основно действащо лице във всичко това е Александър Андреев. Само да припомня част от статиите му - това е човекът, който писа, че старите ценности не ни вършили работа.

Българската редакция на „Дойче веле” става проводник на една анти - човешка политика. 
 
Александър Андреев

Според мен този скандал с преиначения анализ на немския журналист е основание да започне истински разговор за журналистиката. Да стане ясно, че хора като тези, които са пропагандатори, трябва да не получават трибуни в другите издания, защото ние сме свидетели на една страхотна перверзия. Постоянно ни четат морал хора, които имат морала на крайпътни нощни кралици. Това е големият проблем на журналистиката у нас.

„Дойче веле”, които са на заплата към германската държава, често си позволяват да дават акъл на българските власти от неясно каква позиция – та те са служители на чужда медия. Време е да преоценим ролята на такива журналисти. "Дойче веле" дълго време считах за стожери на журналистиката, но последните три години това е една медия без никакъв морал и ценности, готова да служи на всякакви каузи.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ