Гърция се съгласи да признае нашия език за македонски след моя среща с премиера в Атина Алексис Ципрас на паркинг в Дойран. Това каза македонският премиер Зоран Заев пред сръбското радио Б92.
 

Заев призна, че е провел тайна среща в Дойран с гръцкия си колега през май. „Ние тогава се разбрахме, че членката на Европейския съюз и НАТО няма да се противопоставя езикът на нашата страна да се нарича македонски“, заяви той вчера на митинг на управляващия Социалдемократически съюз на Македония, агитиращ гражданите на страната да одобрят споразумението с Гърция балканската държава да се казва Република Северна Македония.
 
Гражданите страната ще се произнесат на 30 септември на всенародно допитване дали са съгласни със споразумението южната си съседка.
 
През юни Заев и Ципрас през юни подписаха споразумение. То сложи край на над 20-годишното вето на Атина държавата със столица Скопие да членува в международни организации. Гръцката блокада бе наложена, защото властите в членката на ЕС смятаха, че бившата югославска република с името си Македония предявява териториални претенции към Гърция, която има провинция със същото име.