Пламналият днес около 14 часа в Балкана над Карлово пожар е локализиран, съобщи за БЛИЦ ресорният заместник-кмет на общината Николай Цветков. 

Той обясни, че горят около 25 декара бор и широколистна гора, както и тревни площи. Огънят се е разразил западно над Водната кула, където има кът за отдих с пейки и маса. Отишлите първи на място пожарникари и служители на Горското стопанство са видели незагасено огнище, от там е тръгнал пожарът. Неизвестни засега хора са  хапнали, пийнали и безотговорно са си тръгнали, без да загасят огъня, съобщиха нашите източници. 

В гасенето се включи военен вертолет „Кугър“ от Крумово, както и 35 души - пожарникари, служители на Национален парк „Централен Балкан“, горски и подразделението на 61 Стрямска бригада Карлово. Вертолетът е направил около 8-9 облитания и е пръскал цял следобед мястото на инцидента с вода. Направени са просеки навсякъде, каза шефът на Горското Златю Кличев. Малко след сигнала за поредния огнен ад в Балкана са задействани процедурите за изпращане на специализиран хеликоптера за потушаване на пожари, възникнали в труднодостъпни местности.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов изпрати писмо до Националния военен команден център - за задействане на модул за гасене на пожари от военно формирование от състава на Сухопътни войски. Модулът е от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Припомняме, че това е поредният пожар в Балкана това лято. Безотговорни хора палят огнища и на тръгване не ги гасят, хвърлят се незагасени фасове, пали се умишлено. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ