В бившата столица на Казахстан, град Алмати, е избухнал пожар в общежитие, който е довел до смъртта на повече от 10 души. Това съобщиха от градската спешна помощ на 30 ноември.

Отбелязва се, че пожарът е избухнал рано сутринта и източникът на огъня е бил в коридора на мазето.

"По време на разузнаването и потушаването на пожара бяха открити 13 мъртви души, самоличността им се установява. Те са починали от отравяне с въглероден оксид", се казва в изявление на Държавната служба за извънредни ситуации в Алмати.

Освен това по предварителни данни в хостела е имало 72 души, но 59 от тях са успели да излязат сами и да спасят живота си. Трима души са откарани в болница, където лекарите им оказват необходимата помощ. Останалите обитатели на опожарената сграда са настанени в близко училище.

В гасенето на пожара са участвали 46 души и 13 единици техника. Все още не е ясно какво точно е причинило пожара, но разследването предстои да установи.

Айдар Жакибаев, акимът на Алмалинския район, съобщава "Радио Азаттик", казва, че там живеят предимно студенти, пристигнали от различни страни. Някои от тях са учили в медицински университет.

Нурлан Атигаев, ръководител на спешното отделение на град Алмати, отбелязва, че откриването на хостела е станало преди по-малко от два месеца.

"Този ​​хостел работи само от 1,5 месеца, според администратора. Забранено е преустройство на сутеренно помещение без предназначение. В хостела се e задействала автоматичната пожарна аларма", казва от мястото на инцидента Нурлан Атигаев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук