Двама търговци на гласове бяха арестувани снощи в град Кула след разследване на bTV. Преди това те „събраха” 110 гласа за екип на телевизията под прикритие.
Задържаните обаче не се занимават само с изборна търговия. Оказа се, че те имат участие и в действащите в Северозападна България канали за трафик на хора и без никакъв проблем прекараха наш човек през българо-сръбската граница.

Подставено лице на телевизията отива в Кула. То се представя за изборен търговец на един от кандидатитпрезидентите и се среща с лице от местния криминален контингент с прякора Лисунгера. Той за секунди довежда свои опитни приятели – Николай и Румен.
„Парите са много важни, нали знаеш. Къде буташ, винаги ще спечелиш. Като не буташ, няма да спечелиш. Ей това е цялата истина”, откровени са те.

На следващия ден списъците на изборните дилъри вече се пишат. Цената на глас тук върви средно по 60-70 лева. Започват сметките: „За тия 80 човека, както сме ги сметнали, по 70 лева засега, са 4000”.

В схемата се включва и братът на Румен: „Тия игри ги знам. За мен 50 души аз ти намирам. Мои си хора, лично мои хора, къде съм играл пак така. Не си първият. Ако искаш довечера ще ти наредим, да ги видиш”. 

Оказва се, че този мъж наистина е добър играч. Има още един доходоносен бизнес – каналджийството. На няколко километра оттук - през българо-сръбската граница, всяка вечер незаконно се извеждат десетки нелегални имигранти. Под носа на полицаите.

Поставеното лице на bTV разказва, че е криминално проявен и иска да пренесе дрога до Сърбия. Предлагат му да мине по същия канал с техни хора: „То не е само аз. Не играя сам в тая игра. Трима души сме. Тоя човек ни звъни утре, да ни вземе. Там си има друг човек, който ще те поеме и те кара, накъдето го знае пътя. Трябва да си запомниш пътеката, после да се върнеш. Има ходене, да знаеш. Ама ще бъде безопасно… Той те прекарва до мрежата, ти минаваш мрежата… За тая работа на тях ще имам дадеш 200 евро,да ти покажат пътя. На мен ще ми дадеш 150 лева”. 

Рисково ли е? „Как ще те хванат, бе, човек? Те прекарват бежанци, та тебе няма да те прекарат. Бежанци по 40 души. Това са моите хора!”.

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ЕКСПРЕСНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ И РЕФЕРЕНДУМА