След 3 години издирване на аерогара София снощи около 21 часа бе задържан един от специалистите в източването на банкови карти зад граница, благоевградчанинът Стоян А., с прякор Буто, информира struma.com.

Вчера Окръжният съд в Благоевград взе най-тежката мярка за неотклонение 
„задържане под стража“ по отношение на Ст.оян- Буто. Искането е на  Окръжната прокуратура по чл.43,ал.2 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест на исканото лице.

Буто е част от организирана група благоевградчани ,които системно ходеха на "екскурзии " в чужбина с цел източване на банкови карти.

В Унгария, Буто бе задържан ,заедно други известни благовеградчани, сред които и Пламен Илиев -Джудиста . На 12.08.2016г. унгарските власти го обявявили за международно издирване с цел арест и предаване на основание Европейска заповед за арест за незаконно придобиване на информация от чужди платежни инструменти. 

Тогава българските власти го задържаха и му бе наложена мярка за неотклонение „домашен арест“, но Стоян успял да избяга и оттогава до 22.08.2019г е издирван.Според информация от ъндърграунда, Стоян се е укривал с години в Индонезия,където живеели негови роднини . . Съпругата и синът му живеят в Америка.

Паметливи си припомнят ,че арестът му е станал след предателство по веригата в организирата група.  Пред Окръжния съд днес, той заяви,че се е прибрал в България,за да се предаде. Въпреки това съдия Татяна Андонова остави Стоян в ареста,защото има реална опасност отново да се укрие. Мярката може да се обжалва в 3-дневен срок пред Софийския апелативен съд.