Окръжен съд – Пловдив взе  най-тежката мярка задържане под стража спрямо кипърския гражданин Димитрис Пирилис.

Съдът прие, че разследването по делото е в съвсем ранен етап и тепърва ще се изясняват важни въпроси за механизма на извършването му. Към момента са налице данни, че обвиняемият Пирилис е нарушил правилата за движение и умишлено е умъртвил циганина Петър Гаджанов. От автотехническата експертиза и фотосите на местопрестъплението става ясно, че ударът между товарния автомобил, управляван от обвиняемия Димитрис и пострадалия Гаджалов е настъпил в предната част на автомобила. Освен това има данни и за втори удар на местопроизшествието, при който е пострадал свидетеля А. Г. 

Съдът счита, че е налице обосновано предположение за авторството на Пирилис на престъплението, в което е обвинен. Повдигнато му е обвинение за това, че на 11/12 май 2019 г., в землището на село Болярино, в местност Крушака, при управление на джипа си е нарушил правилата за движение по пътищата и е допуснал пътнотранспортно произшествие, вследствие на което умишлено е причинил смъртта  на 30-годишния Гаджанов. За това престъпление НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години. 
 

Действително са налице данни за трайна уседналост на Пирилис, той развива стопанска дейност, предоставя работни места и съществува нисък интензитет от опасност да се укрие. Съдът счита, че при мярка, различна от задържане под стража, съществува реална опасност от извършване на престъпление.

Оказа се, че ромите са криминално проявени, като срещу Галджев има още две висящи дела отново за кражби. Законът предвижда затвор от 5 до 15 години в казуса на Галджев, който е осъждан цели 9 пъти, и от 1 до 5 в случая на Иванов, който има "скромно" досие от една присъда. Последното осъждане на Ангел Галджев било за кражба именно от имуществото на Пирилис. 

Адвокатът на ромите посочи, че няма доказателства, че клиентите му са искали да крадат крави.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Пловдивския апелативен съд на 23-и май 2019 г. от 10.00 часа.

Междувременно съдът остави в ареста и двамата циганина, които в нощта, когато убитият Гаджанов е крал от стопанството на кипъреца, са били с него.

Единият от арестуваните е брат на жертвата.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!