Мъжете бият най-много жените си в София, Варна и Пловдив. Най-хрисими пък са в Хасково и Добрич. Това пише „Телеграф”, позовавайки се на данни от големите съдилища у нас.

„София е първенец в класацията за домашно насилие по простата причина, че и градът е с най-много жители. Само от началото на годината до момента са подадени над 600 сигнала за посегателства у дома”, коментираха магистрати. Оказва се още, че жалби до полицията, прокуратурата и съда подават все по-често и мъже, които както и двойният убиец Викторио Александров твърдят, че са психически малтретирани от половинките си.
 
141 сигнала за домашно насилие са подадени от началото на годината до момента във варненската прокуратура,  съобщи прокурор Вяра Алексиева. По думите й за предходната те са били само 12. Този рязък бум на жалбите е след убийството на красивата Виола през лятото на 2017 г. , след което главният прокурор Сотир Цацаров издаде разпореждане всеки сигнал за домашно насилие,подаден в РУП, да се препраща приоритетно в районна прокуратура, припомнят обвинители.
 
В съда в Пловдив пък за тази година са били заведени 2442 дела за домашно насилие, като по 169 от тях са били издадени заповеди за незабавна защита. В Русе данните сочат, че са образувани 86 нови производства за тормоз у дома.

Прави впечатление, че в Стара Загора насилието е придружено и със закани за убийство, което в другите области на България не е така. От пролетта до момента са подадени 71 жалби в Старозагорската районна прокуратура. Голяма част от потърсилите магистратите са пожелали да им бъде оказана незабавна полицейска закрила по закона за МВР, която им е била осигурена.
В Търново пък се работи по 24 преписки срещу насилници. До момента са осъдени 5 лица, а едно е освободено от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Две от наказанията са глоби, а други три – лишаване от свобода.