Телефонни измамници поискаха 60 000 лв. от пенсионерка в Самоков, съобщиха от полицията. Около 18.30 часа на 13 май в Районно управление-Самоков постъпил сигнал, че 72-годишна жена е станала жертва на телефонна измама.

По първоначални данни е установено, че потърпевшата първо е получила обаждане на домашния си телефон от мъж, представил се за „г-н Стоянов - служител на полицията“, който се поинтересувал, дали някой ѝ се е обаждал вече във връзка със зачестилите в района телефонни измами.

След като отговорила отрицателно, жената получила указания да продиктува номера на мобилния си телефон за продължаване на комуникацията. Последвало ново обаждане на домашния телефон, при което женски глас съобщил: „Мамо, оперираха ме, трябват ми спешно 60 000 лева, ето ти д-р Христов“ да говори с теб“.

Притеснената жена обяснила на „доктора“, че не разполага с посочената сума, на което ѝ било отговорено, да ги намери. Паралелно с това пострадалата била на линия и на мобилния си телефон, по който „полицай Стоянов“ я посъветвал да вземе парите на заем от съседка, в резултат на което тя се сдобила със сумата от 1000 лева.

След активни атаки по двата телефона възрастната жена предала сумата от 2010 лева на двама непознати, чакащи пред адреса ѝ. Последвали нови указания от мнимия полицай - да извика такси и да се придвижи с него до центъра на града, като получила уверения, че измамниците почти са заловени и няма повод да се притеснява за живота и здравето си.

Разтревожената жена повторно заела пари от съседката, за да плати таксиметровата услуга, и седяла на указаното място, докато не ѝ било съобщено, че всичко е наред и може да се прибере у дома си.

По случая е образувано досъдебно производство и действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата.