Най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража получи 36-годишният сириец Халил Исмаил, който беше задържан да шофира дрогиран, с дрога в джоба и опита да подкупи полицай в Харманли, пише Haskovo.NET.

Чужденецът беше арестуван на 22 август 2022 г. В 16:25 часа на булевард „България“ в Харманли той бил спрян за полицейска проверка с лек автомобил "Фиат".

Служителите го отвели към Районното управление за тестване за алкохол и наркотици, при което мъжът поставил 200 евро в джоба на униформата на младши полицейски инспектор Александър Александров с цел да избегне проверката. Последвало е задържането му, а тестът отчел употреба на метамфетамин. При обиск в него е намерена хартиена сгъвка с 2 грама бяло кристално вещество.

На днешното заседание прокурорът по делото пледира обвиняемият да остане в ареста. Тя изтъкна, че в случая се касае за лице с висока степен на обществена опасност.

Според нея е налице обосновано предположение, че именно Исмаил е извършил престъпленията, за които са му повдигнати три обвинения. Най-тежкото от тях е опит за подкуп на полицай, за което законът предвижда до 10 г. затвор. Освен това държавният обвинител смята, че има реална опасност чужденецът да се укрие, тъй като няма трайна уседналост в България.

Сириецът беше защитаван от двама юристи – служебен адвокат Йорданка Христова и упълномощен адвокат Недялка Маркова. Те поискаха по-лека мярка за клиента си – домашен арест или парична гаранция. Изтъкнаха, че Халил Исмаил кандидатства за статут на бежанец, а досега е пребивавал в бежанския лагер в Харманли заедно със съпругата си и 8-те им деца, за които трябвало да се грижи.

Защитата изтъка още, че по време на полицейската проверка чужденецът разбрал, че ще бъде санкциониран и дал парите с идеята да си плати глобата. Адвокат Маркова каза още, че клиентът й идва от страна, в която не е забранена употребата на опиатни вещества и той все още не е свикнал със забраната в държавата ни.

От своя страна Халил обеща да не повтаря грешката си и поиска прошка от съда.

В крайна сметка съдия Серафимова възприе доводите на прокуратурата и прецени, че мъжът трябва да остане в ареста до започване на наказателното дело срещу него. Определението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив в 3-дневен срок.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук