Мародерствата и кражбите след катастрофалните наводнения в Германия миналия месец бяха по-малко, отколкото се опасяваха властите, но все пак ги имаше. И не мина без българска следа, съобщава "Дойче Веле".

В началото на тази седмица полицията в Кьолн задържа идващ от районите на наводненията български гражданин, който шофирал с "потънали в кал дрехи". В багажника на колата, взета под наем, били открити торби и куфар с инструменти и облекло, за чийто произход 32-годишният мъж дал противоречиви сведения. В жабката имало и ръчна граната.

Торбите от багажника били конфискувани, а проверката за алкохол установила, че българският гражданин е управлявал автомобила с над един промил. Положителен се оказал и тестът за наркотици.

Полицията твърди, че човекът, който има и предишни нарушения на закона, се е подвизавал в областите, засегнати от наводненията, и спрямо него съществува подозрение за мародерство. Гранатата от жабката в крайна сметка се оказала бракувана и безопасна.

Непосредствено след наводненията бяха регистрирани редица случаи на кражби на кабели и електроуреди. Сред задържаните са човек, обрал аптека, крадец на бижута от златарски магазин и двама взломаджии в супермаркет.

Министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет каза по този повод: "Вбесявам се, когато чуя, че хора се завръщат в опустошените си къщи, а крадците вече са ограбили и малкото оцеляло тяхно имущество".

След наводненията полицията отдели сериозен ресурс, за да предотврати кражбите и мародерствата.

"Орди, които да щурмуват супермаркетите, определено нямаше", казва полицейски говорител от Аахен. Делата, заведени срещу предполагаеми крадци, съвсем не са много. Но това не попречи на някои медии прибързано и преувеличено да разпространят новината за вълна от кражби и грабежи. От своя страна полицията се опита да внесе яснота.

Вътрешното министерство на една от най-засегнатите провинции - Северен Рейн-Вестфалия, на свой ред уточнява, че не е имало големи проблеми с мародерства и кражби. Затова пък в засегнатите райони имаше масови прояви на солидарност, взаимопомощ и жертваготовност, за които съобщават властите и медиите.