Британски депутат консерватор беше освободен под гаранция днес, докато полицията разследва обвинения срещу него за изнасилване и сексуално посегателство, предаде БТА.

Агенцията отбелязва, че това е поредното от поредица обвинения в сексуално насилие срещу членове на британския парламент, заради които се чуват мнения, че работната среда там е токсична.

Депутатът, чиято самоличност не бе разкрита, беше арестуван вчера по подозрения в непристойно нападение, сексуално посегателство, изнасилване, злоупотреба с доверие и неправомерно поведение на публична длъжност. Полицията, която го идентифицира само като мъж на около 50 години, каза, че арестът е последвал доклад за предполагаеми нарушения, които са се случили в Лондон между 2002 и 2009 година.

Председателят на Камарата на общините Линдзи Хойл каза, че "член (на парламента) беше арестуван във връзка с разследване по обвинения за много сериозни криминални нарушения". Депутатът няма да присъства в парламента, докато полицията води разследването, уточни той.

Британският парламент отдавна е известен със своята мачистка култура, широкоразпространена консумация на алкохол и работа до късно, отбелязва АП. През последните години това се промени, но парламентарното ръководство признава, че тормозът и други форми на лошо поведение продължават да са проблем в слабо регулираната работна среда, където няколко хиляди души - от министри до млади сътрудници - работят дълги часове под интензивен натиск.